මේ කියන්න යන්නේ මට සිදු වූ ඇබැද්දියක් සහ ඒ ඇබැද්දිය නිසා මම සූපවේදියෙක් වුණ හැටි ගැන කතාවක්.
දිනය 2014 අගෝස්තුමාසේ දිනයක්. මේ වෙනකොට මම අපේ පළමු නිවාස ව්යාපෘතියට බැහැලම වැඩ.
ඒ මදිවට වැඩ කළේ නිවසේ සිට කිලෝමිටර් 200 ක් දුරින් පිහිටි රෝහලක.
සතියට දෙවතාවක් විතර ගෙදර එන මම ආපු වෙලේ ඉඳන් කරන්නේ පරිගනකය ලඟට වී නිවාස ව්යාපෘතිය ගැන ලියන එක හෝ මුහුණු පොතේ මිතුරන් මිතුරියන් ඊට උනන්දු කරවන එක
මේ අතර සමහර "මිතුරියන්" ව්යාපෘතියට උදව් කරන අතරම මගේ ගුණ වයමින් බ්ලොග් වල හෝ මුහුණු පොතේ කමෙන්ට්ස් එහෙමත් දානවා.
කලින් කියන්න බැරි වුණා මම මුලින්ම බ්ලොග් ලියන්න පටන් ගත්තේ කලු සහ අලෙක්ස් පවුල වෙනුවෙන් අපි පටන් ගත් නිවාස ව්යපෘතියට මිනිස් රැස් කර ගන්න
මේ සියල්ල දෙස උපේක්ෂාවෙන් බලා සිටි නිම්මි ටිකෙන් ටික මගේ සමාජ සේවා වැඩ ගැන කළබල වෙනවා.
ඇයි යකඩෝ කොයි නෝනද කැමති තමන්ගේ මහත්තයා කලාතුරකින් ගෙදර ඇවිත් මුහුනට මුහුන හමුවී නැති මිනිස්සුන්ට ගෙවල් හදන්න ස්යිබර් අවකාශයේ හමුවු එවැනිම නොදුටු මිතුරු මිතුරියන් ඇසුරු කරමින් කල් ගෙවනවාට.
මේ කලබළ ගතිය නිසාම මේ කියන දවසේ
"මට බෑ අද උයන්න . පුලුවන් විදිහට කෑම හදාගෙන කන එකයි තියෙන්නේ .කොච්චර වත් අහක ඉන්න මිනිස්සු ගැන හොයනවා. ගෙදර ඉන්න මිනිස්සු ගැන වගක් නෑ"
කියමින් එදින මගේ දවල් ආහාරය පිලියෙල නොකල නිම්මි කාමරයට වි සිටියා.
මේ වෙනකොටත් වාද විවාද කොට සිටි මම
" මම ආශ කරන දේවල් තමයි මම කරන්නේ.
මේ ගෙදර හදන වැඩේට මම ආශයි. ඒවට භාදා කරන්න එපා "
යැයි කියමින් ඇය තව තවත් තරහා ගන්වලයි තිබුණේ.
......දැන් ඉතින් මොනවා කරන්නද?
පුලුවන් විදිහකට මොනවා හරි හදනවා......
රයිස් කුකර් එකේ බතක් ගැසු මම ශීතකරණය ඇරියේ මොනවා හරි එක එලවලුවක් හදනවා යැයි සිතමින්.
අතට අහුවුණේ ලොකු ගෝවා බෑයක්.
අද අලුත් ක්රමෙකට ගෝවා එකක් හදන්න ඕනේ .. මම වැඩ පටන් ගත්තා.
මෙන්න මේවා තමයි මම යොදා ගත් දෙවල්
1. හොඳින් කොල තද වුණ ගෝවා බෑයක්
2. හොඳට ඉදුනු තක්කාලි ගෙඩියක්
3. ලොකු රතුලූණු ගෙඩියක් (රතුපාට බී ලුණු ගෙඩියක් )
4. සුදුලූනු, කරපිංචා,අබ ,අමු මිරිස්, උලුහාල්, කහ සහ ගම්මිරිස් කුඩු
5. උම්බලකඩ ස්වල්පයක්
මුලින්ම අපේ අම්මා කියන "ගොන්කුට්ටි වගේ" සයිස් එකට ගෝවා කෑල්ල කපා ගත්තා.
ඊට පස්සෙ තක්කාලි, ලූනු ආදියත් මේ විදිහට කපා ගත්තා.
කපාගත් ගෝවා එකට කහකුඩු යහමින් එකතු කලා, ගම්මිරිස් කුඩු ස්වලපයකුත් උම්බලකඩත් ඒකටම දැම්මා.
මේ අතරේ තක්කාලි, අම්මුමිරිස්, ලූනු සහ සුදුලූනු වෙනම තියා ගත්තා.
ෆ්රයින් පෑන් එකක් අරන් යහමින් තෙල් දමා රත්වෙන්න තිබ්බා.
හොඳට රත් වු තෙල් එකට "චෝස්" යන චයිනිස් හඬ එන පරිදි තක්කාලි, ලූනු , අමු මිරිස් සහ කරපිංචා මිශ්රණය එකතු කලා.
හැන්දක් අරන් මිශ්රණය එහා මෙහා කරන අතරේ ගෝවා ටික ලිප ලඟට ගත්තා.
විනාඩි දෙකක් පමන තක්කාලි මිස්රනය බැදුණු පසු ගෝවා ටික ඒකට එකතු කලා.
තව විනාඩි පහක් පමණ ගෝවා ටික හැන්දෙන් එහා මෙහා කරමින් තැම්බෙන්න තිබ්බා.
අවසානයේ නියම ගෝවා බැදුමක් එක්ක බත් කෑවා.
ටික වෙලාවකට පසු කුස්සියට පැමිණි නිම්මී මගේ ගෝවා එක සමඟ බත් කනවා දැක්කත් එහි ගුණ අගුණ එදා දැන ගන්න බැරි වුණා.
"ඒයි අර වගේ ගෝවා එකක් හදන්න කෝ ආයෙත්"
කියමින් ඈ මගේ සූප සාස්ත්රය වර්ණනා කලේ මම ඊලඟ වතාවේ නිවාඩු ආවහම.
මේ තියෙන්නේ ඒ මගේම රෙසිපියට ගෝවා එකක හදන හැටි . මේක හැදුවේ 2017 පෙබරවාරි 28වෙනිදා